“Паметен дом”, попознат како smart home, како концепт е нешто што често го поврзуваме со автоматизација низ домот. И иако тоа е во голем дел точно, тоа не е се кога се зборува за паметен дом. Концептот постои одамна и денес имаме огромен број на луѓе кои сметаат дека ваквата технологија е добра инвестиција. Доколку […]

Прочитај повеќе

Технологијата понекогаш овозможува креирање на нови уреди и искуства, но понекогаш помага на веќе постечките уреди кои ги користиме секојдневно. Ова е случај со стартапот Nebia кој ја искористи технологијата за креирање на нов  модерен туш. Тушот помага за заштеда на водата, а веќе на почетокот доби поддршка од Тим Кук и Ерик Шмит. Разликата […]

Прочитај повеќе

Изгледа на новогодишно чудо, но гигантите кои се натпреваруваат да го освојат следниот паметен дом успеаја да се договорат за да направат уредите за паметен дом да бидат полесни за користење. Amazon, Google и Apple ќе соработуваат со ZigBee Alliance за да обезбедат дека нивните уреди ќе поддржуваат различни телефони и гласовни асистенти. Дополнително и […]

Прочитај повеќе

Речиси истовремено Македонски Телеком и Vip објавија дека воведуваат нова понуда – паметен дом. Двете компании нудат слични производи, па веројатно и самите корисници нема да мораат да прават избор ако веќе се со некој од овие два провајдери. Уредите кои ги нуди Македонски Телеком доаѓаат од кинескиот производител Xiaomi. Производите кои ги нуди VIP […]

Прочитај повеќе

Се сеќавате ли на Грант Имахара од MythBusters? Во ова видео г.Имахара зборува за домот на иднината, неговиот изглед и управувањето.

Прочитај повеќе

Gaze Desk е паметна работна маса која се прилагодува на вас за да понуди оптимално работно искуство. Приклучена и потпомогната со телефонската апликација, Gaze Desk ја менува висината на мониторот и тастатурата соодветно за вашата висина и тежина додека седите или пак стоите. На ваквиот начин, се избегнуваат болките во зглобовите и вратот кои се […]

Прочитај повеќе

Алатките како Siri, Google Now, Cortana, како и одличната направа Amazon Echo веќе покажаа дека иднината е сега, а Lucy делува како соодветна надградба која го прави наредниот чекор во технолошката еволуција. Lucy е единствениот асистент кој ќе ви го треба за вашиот паметен дом. Преку екран осетлив на допир, камера и микрофон, можете да […]

Прочитај повеќе

Asus нѐ изненади и воодушеви со новиот домашен робот Zenbo. Ако до неодамна изгледаше дека за да имаме робот како член на семејството ќе треба да причекаме уште некоја декада, последните неколку години се чини дека иднината е поблиску од било кога. Љубителите на цртаниот Jetsons најверојатно се сеќаваат на Rosie the Robot, роботот-домаќинка која […]

Прочитај повеќе

Повештите сопственици на iPhone ќе можат за само 150 долари самите да го автоматизираат својот дом. Проектот на Reddit корисникот Tommit, чие видео може да го погледнете подолу, покажува како може да се направи паметен дом само со мини-компјутерот Raspberry Pi и софтверот openHAB. Останатите пари се потрошени на паметни светилки кои се управуваат со […]

Прочитај повеќе

Amazon Echo, решението на Amazon за паметен дом, наиде на невообичаени проблеми кои ги пријавија некои корисници што слушаа емисија на радио. Тие јавуваат дека радиостаница ја преземала контролата врз нивниот паметен звучник кој се контролира со гласовни команди. Калифорниската радиостаница NPR имаше емисија за Amazon Echo, но паметните звучници на некои слушатели се активирале […]

Прочитај повеќе

Интернет на нештата без сомневање е иднината, „следното големо нешто“ за свет во кој сите уреди ќе комуницираат меѓу себе преку интернет. Но, помислата дека ќе му оставите на компјутер да има контрола врз вашиот дом може да биде застрашувачка помисла. Тоа најдобро го почувствуваа корисниците на термостатот Hive кои неодамна дознаа дека технологијата може […]

Прочитај повеќе

Еден од најголемите конкуренти на Nest, британскиот Hive го збогати портфолиото на производи за паметниот дом со три нови продукти. Покрај термостат, компанијата додаде паметен приклучок, сензор за врата и прозорец и сензор за детектирање на движење. Сите уреди се поврзани на интернет и можат да се контролираат преко едноставна апликација на телефон. Сите уреди […]

Прочитај повеќе