Парламентарните избори во Хрватска ја мотивираа хрватската телевизија N1, да издаде сопствена Android видеоигра. Играчите на PolitikoN1 GO наместо покемони, треба да ги соберат сите хрватски политичари. „Мотивирани од еуфоријата за лов на покемони, сфативме дека истата идеја можа да се искористи и за забава на локално ниво, но и за едукација за изборите, заради ова во […]

Прочитај повеќе

Локалните власти повторно не му дозволија на водачот на Империските сили од филмот Star Wars, Darth Vader, да гласа на парламентарните избори во Украина. Тој беше одбиен да гласа бидејќи не сакаше да ја тргне кацигата и да го открие идентитетот. Изговорот на Darth Vader беше истиот како и во филмот, односно дека „ќе умре“ […]

Прочитај повеќе

Demokra, платформата за менаџирање на изборните процеси на македонската компанија iVote успешно ја одигра својата улога во автоматизирање на косовските парламентарни избори, одржани на 8-ми јуни. Софтверот обработи резултати од 2.374 гласачки места, и ги претстави на транспарентен начин на веб сајтот на Централната изборна комисија и преку мобилни апликации за Android и iOS. Demokra […]

Прочитај повеќе