Пропуст во Linux Kernel 3.8 речиси три години ги прави сите уреди што го користат подложни на напади. Пропустот кој се наоѓа на десетици милиони компјутери, сервери и Android телефони овозможува апликации кои имаат ограничен пристап да можат да дoбијат непречен „root“ пристап до уредите, вели Ars Technica повикувајќи се на безбедносен извештај. Клучевите кои […]

Прочитај повеќе

(Ова е преземен текст од Delicon а.к.а. Даниел Брзанов, првично објавен на неговиот блог) Веќе подолго време се мислев со кој пост да го започнам блогов, но, никако да ми дојде некоја добра идеја како за прв пост. Пред да го средам блогот имав многу идеи за пишување, но, кога го завршив, тие теми веќе […]

Прочитај повеќе