Оваа недела Британија конечно и официјално му оддаде признание на Алан Тјуринг и неговиот лик ќе биде поставен на банкнотата од 50 фунти. Г. Тјуринг често се препознава како еден од основоположниците на модерната информатичка наука. Банкнотата од 50 фунти со неговиот лик ќе биде пуштена во оптек 2021 година, и според најавата, освен негова […]

Прочитај повеќе

Пред неколку години робот за прв пат успеа да го помине Тjуринговиот тест. Денес Google Duplex можеби може го повтори овој подвиг, единствената разлика е што Google не користи никакви трикови. Google Duplex е продолжение на гласовниот асистент на Google. Роботот може да резервира место во ресторан, берберница, хотел, билет за авион и слично. Секако асистентот […]

Прочитај повеќе

Јуџин Гостман има тринаесет години и доаѓа од Украина, ги сака Star Wars и Matrix, сака да јаде хамбургер и слатки работи, а татко му е гениколог. Сепак најважно за Јуџин е што е првата машина која успеала до го помине Тјуринговиот тест и да се претстави како човек. Јуџин е креиран во Русија и […]

Прочитај повеќе