Internews почнува прекуграничен проект кој ќе се занимава со изработка на мултимедијална продукција на вести и со регионална размена на медиумска содржина наречен “Јакнење на независните медиуми во Европа и Евроазија”. Целта на овој проект е на граѓаните да им обезбеди пристап до проверени информации за локални, регионални и глобални теми од јавен интерес и […]

Прочитај повеќе

Овој текст е дел од серијалот “ФИТР грантови” во кои што ги контактиравме фирмите кои имаат ИТ решенија од 79-те добитници на последниот повик за грантови на ФИТР. Идејата зад серијалот е јавноста подобро да се запознае со компанијата, продуктот и очекувањата поврзани со грантовите. ИТ.МК се обиде да стапи во контакт со сите компании […]

Прочитај повеќе

Околу 95 компании се јавија на вториот повик на Фондот за иновации и технолошки развој, но само 17 добија грантови од 30.000 до 100.000 евра зависно за кој инструмент аплицираа. Фондот беше стартуван пред година и половина од Владата на Македонија, со позајмени пари од Светска банка, со цел да мотивира поголема иновативност помеѓу македонските […]

Прочитај повеќе

Откако во јуни инвестираше 450.000 евра во 16 македонски стартапи, државниот Фонд за иновации и технолошки развој објави втор повик за стартапи, иновативни и спин-оф компании, не постари од шест години. За вториот повик, кој е отворен до 21-ви октомври, се одделени вкупно 300.000 евра од вкупното купче од 2,3 милиони евра кои Фондот ги […]

Прочитај повеќе

Шеснаесет македонски стартапи кои беа одбрани на првиот повик за кофинансирање ќе поделат 450.000 евра од Фондот за иновации и технолошки развој. Овие стартапи се покажаа подобри од 78-те стартапи кои аплицираа за парите од Владата, кои се позајмени од Светска Банка за цел да се креира фонд што ќе поттикне иновации и развој на […]

Прочитај повеќе

На првиот Startup Grind Skopje, покрај излагањата за успешни примери на стартапи, беше претставена и новa програма на Фондот за иновации и технолошки развој за кофинансирање грантови за стартапи, спиноф компании и иновации со 85 отсто учество до максимален износ од 30.000 евра; останати пари треба да ги обезбеди стартапот. Според директорката Јасмина Поповска, фондот […]

Прочитај повеќе