Duolingo е корисна апликација за учење јазици како англиски, француски или германски преку интерактивни предизвици, квизови и награди. Но, што доколку барате сличен метод на учење, но за програмски јазици како Python, Swift, HTML или JavaScript? Py е апликација која е осмислена да ве научи работа-две за програмирање, независно од вашите претходни познавања и на начин […]

Прочитај повеќе

Бесплатни часови за програмирање, предизвик за Swift и куп мaтеријали достапни за сите, се дел од Hour of Code во Apple Stores. Компанијта ги отвора вратите за најмладите. Настанот се одржува од 4 до 10 декември, а регистрациите се веќе започнати. Заедно со ова, Apple го претстави и Everyone can Code делот кој треба да […]

Прочитај повеќе

Swift Playgrounds е бесплатна iPad апликација која треба на децата да им помогне со основите на програмирањето. Апликацијата преку команди има за цел да ги научи децата на неопходната логика. Апликациите на iOS кој помагаат со програмирањето најчесто не се бесплатни, а оваа сепак доаѓа од Apple. Апликацијата за поместување на карактерите во „играта“ користи команди […]

Прочитај повеќе

Vimeo има преработена, потполно нова апликација за iOS, која е изработена во Swift. Освен програмскиот јазик променет е и дизајнот на апликацијатa, па сега е со нови алатки кои овозможуваат малку почиста навигација и поедноставно користење. Содржините кои ги избираат луѓе остануваат, но разгледувањето по категории сега е поедноставно. Најголем новитет е новиот плеер за […]

Прочитај повеќе

Програмскиот јазик Swift на Apple сега е со отворен код. Tимот кој го креираше јазикот го објави кодот за компајлерот, јави 9to5Mac, со цел да им овозможат на програмерите и заедницата да придонесат кон надградување на јазикот. Искуството досега покажува дека отворањето на проектите овозможува позаинтересирана заедница и поголема доверба. Корисниците на Swift најверојатно можат […]

Прочитај повеќе

Apple објави дека го развиле наследникот на програмскиот јазик Objective-C, нов јазик наречен Swift. Новиот програмски јазик не само што ќе го направи кодирањето поедноставно, туку и апликациите ќе бидат побрзи и постабилни. Според најавите, на Swift лесно ќе се прилагодат сите кои имаат искуство со C и Objective-C. Освен ова програмерите ќе можат во […]

Прочитај повеќе