Новата надградба на оперативниот систем за iPhone и iPad, iOS 10, не доаѓа со спектакуларни новости за корисниците, но со огромен потенцијал за девелоперите кои ќе може да си играат со Siri, Maps и Messages. Иако за Apple, „iOS 10 е нашиот најголем оперативен систем досега, со куп нови начини да се искажете во пораките, […]

Прочитај повеќе

Worldwide Developers Conference (WWDC) е огромен настана и за фановите на Apple и за ИТ светот. Сите очи се свртени кон сцената на која Apple од година за година претставува по некој уред или сервис со кој комплетно ја раздрмува индустријата. И оваа година се случи нешто неверојатно – покрај нов оперативен систем, нови апликации, […]

Прочитај повеќе

HomeKit е решението на Apple со кое паметните уреди кои доаѓаат со приклучни апликации ќе бидат поедноставно поврзани. Компанијата сака да ги собере сите апликации на едно место, да го унифицира мрежниот протокол, безбедносните механизми и да овозможи нивна подлабока интеграција со iOS. Ова делумно треба да биде овозможено преку гласовниот асистент Siri кој ќе […]

Прочитај повеќе

Apple го најави iOS 8 и како и сите претходници оперативниот систем е најавен како „подобра и поголема промена од сите претходни“. За почеток, центарот за нотификации на iOS ќе доживее промена, и ќе доаѓа со можност веднаш да се одговара на порака. Ова ќе биде овозможено со едноставно повлекување надолу и тоа од сите […]

Прочитај повеќе