Во светот се зборува за интернет на нештата, виртуелна реалност, паметни домови, дронови, роботи и автономни автомобили. И во Македонија си имаме свои предизвици. И свои успеси на кои треба да се гордее оваа млада технолошка сцена која допрва заживува, предизвикана од глобалните трендови, а игнорирана од локалниот менталитет. Најважно за нас сепак се стартапите, […]

Прочитај повеќе

Хрватско-македонскиот стартап u:Plug започнува со претпродажба на паметниот штекер преку редизајнираната сајтот на u:Plug. Стартапот неодамна доби 100.000 долари за да го финализира продуктот, и сега е најавено дека првите паметни приклучоци ќе започнат со испорака за два месеци. „Долго и напорно работевме на креирање на производ кој во блиска иднина ќе го користат илјадници […]

Прочитај повеќе

Хрватско-македонскиот стартап u:Plug успешно ја заврши втората инвестициска рунда со бугарскиот акселератор Eleven. Акселераторот сега ќе инвестира нови 100.000 долари во стартапот, по првичните 25.000 eвра кои ги доби за влез во менторската програма. Парите ќе бидат трошени за развивање на модерниот домашен штекер, и отварање на канцеларии во Хрватска и Македонија. „Исклучително сме задоволни […]

Прочитај повеќе

Mитко Цабевски беше претставен како „стартап гуру“ на четвртиот Startup Grind Skopje. Ова признание не му е доделено бидејќи знае куп совети за стартапи, туку бидејќи го има поминато тој пат од идеја до продавање на продукт на инвеститори. Митко започнува во Vip каде од работа во Контакт центарот станува менаџер за иновации. Потоа го […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински интервју на Ирена Ефремовска од бизнис тренинг центарот Clear View, и организатор на Startup Grind Skopje) _____________________________________________________________________________________________ Посветеноста кон иновации е тоа што го води Митко Цабевски да креира нови стартапи. Покрај учеството на еден куп регионални и светски стартап настани, поранешниот менаџер за иновации на Vip, веќе има претставено два стартапи […]

Прочитај повеќе

Што треба да направите за да успеете со вашиот стартап? За почеток треба да имате квалитетен и иновативен продукт, а потоа да знаете како да го однесете надвор од Македонија на реномирани стартап натпревари. Ова на кратко ќе биде презентација на Митко Цабевски на четвртиот Startup Grind Skopje на 17 декември. Митко е македонски претприемач […]

Прочитај повеќе

Стартуван пред само три месеци, u:Plug сега е блиску да го продава својот уред кој ќе го редефинира домашниот штекер. Стартапот, основан од Иван Јелушиќ, Даниел Рупиќ и Митко Цабевски, доби 25.000 евра инвестиција од бугарскиот акселератор Eleven, oткако помина неколку дена во Софија каде со помош на ментори го развиваа бизнис планот. Тоа што […]

Прочитај повеќе

Два македонски стартапи, u:Plug и Domino the Effect, завршија на второто и третото место на Startup Camp Rijeka, каде се претставија пред успешни претприемачи и ментори од Хрватска и САД, кои им помогнаа на 30-те регионални стартапи да креираат бизнис план во петте дена колку што траеше кампот. Првото место го освои италијанскиот стартап ProntoApp […]

Прочитај повеќе