Вештачка интелигенција на IBM успеа да победи во дебата со израелскиот колеџ шампион во дебатирање, Ноа Овадиа. Компјутерот успеа да пронајде податоци и да победи во дебата за која претходно не беше подготвен. Сепак машината имаше пристап речиси до сите можни документи, од весници до академски списанија. Ова и овозможи на вештачката интелигенција да одговори […]

Прочитај повеќе

Иако веб порталите и блоговите постојат повеќе од дваесет години, македонските власти сè уште се мачат да ги дефинираат за да ги вметнат во Законот за медиуми. Но, можеби веќе не е прашање што се овие сајтови, туку дали воопшто треба да се регулираат? Новинари, уредници и експерти за медиуми се собраа на средба организирана […]

Прочитај повеќе

Го продолжуваме серијалот на дебати „20 минути претприемништво“ ориентирани кон стартап заедницата, во организација на ИДЕА ЈИЕ и Фондација Претприемачки Сервис за Млади (ПСМ). Дебата #2: Образованието не е пресудно да се биде успешен претприемач Во втората дебата од серијалот околу улогата на образованието во претпримеништвото дебатираат Стојан Вујиќ, продуцент и режисер и професорот Владимир Трајковиќ од ФИНКИ.

Прочитај повеќе

„20 минути претприемништво“ претставува серија на отворени дебати за претприемништво, организирани од ИДЕА ЈИЕ и Фондација Претприемачки Сервис за Млади (ПСМ). Станува збор за настани каде во пријатна атмосфера и релаксирано се дискутира за сите аспекти на претприемништвото, следејќи го класичниот дебатен модел со две спротивставени страни. Идејата е да се дискутираат одредени теми во […]

Прочитај повеќе