Најверојатно Universal Translator од Star Trek е првата работа која ќе ви падне на памет кога прв пат ќе го видите The Pilot, уредот за симултан превод од Waverly Labs. Уредот е супер интересна иновација која овозможува превод во реално време, а составен е од три дела, две слушалки и паметен телефон. Паметниот телефон се […]

Прочитај повеќе

Google Translate може навистина да ви се најде доколку летово планирате да одите на одмор во држава чиј јазик не го познавате. Апликацијата сега овозможува превод од нови 20 јазици, сега вкупно 27. Новите јазици кои се достапни сега се: бугарски, каталонски, хрватски, чеки, дански, холандски, гилипински, фински, унгарски, индонезиски, литвански, норвешки, полски, романски, словачки, […]

Прочитај повеќе

Microsoft го претстави Skype Translator, алатка за преведување на говорните повици во реално време, додека корисниците разговараат помеѓу себе. За почеток, алатката ќе биде само за Skype за Windows и само на неколку јазици, но постепено ќе биде достапна за сите 300 милиони корисници кои трошат по 2 милијарди минуди на повици преку софтверот. На […]

Прочитај повеќе