Најголемиот рудник за крипто валута во Русија троши 4.5 МW електрична енергија секој час. Моќта на хаширање е 38 PH/s, што во август било доволно за 20 биткоини дневно.

Прочитај повеќе

Bitfarms е компанијата која оперира со дел од најголемите рудници за крипто валути. Компанијата е од Канада, а ова е нивниот најголем „рудник“ кој целосно се напојува со електрична енергија од хидроцентрали. За повеќе податоци изгледајте го видето, но целата операција изгледа навистина импресивно.

Прочитај повеќе

Македонските граѓани и индустријата заедно трошат 6,96 TWh електрична енергија годишно. Копачите на криптовалута глобално трошат 29,05 TWh електрична енергија, или 4.17 пати повеќе од Македонија. На оваа листа Македонија не е осамена, над 20 држави од Европа, трошат помалку електрична енергија од крипто-рударите. Високата цената и растот на популарноста на криптовалутите предизвика голем интерес […]

Прочитај повеќе

HashPlex е стартап кој им овозможува на Bitcoin ентузујастите да копаат дигитални крипто-монети и доколку немаат простор каде да ја постават опремата. Стартапот обезбедува хостирање, интернет, старт/стоп/контрола скриптирање и основно одржување, додека опремата е кај нив. За сите кои се заинтересирани да „копаат“ Bitcoin-и, најголем проблем претставува сместувањето на опремата. Таканаречените „рудари“ не само што […]

Прочитај повеќе