Егзоскелетите можат многу да помогнат во фабриките. Наместо постојано да се користат најразлични помагала, како дигалки и слично, работниците со помош на егзоскелет се посилни и можат и самите да креваат и поголем товар. Егзоскелетот ќе овозможи поголема флексибилност при работата, а со тоа и полесна и побрза работа.

Прочитај повеќе

Јужнокорејскиот гигант во автомобилската индустрија Hyundai најави дека во блиска иднина би можеле да започнат со производство на егзоскелет со кој луѓето ќе можат да управуваат и ќе им овозможува да креваат товар од неколку стотици килограми. Компанијата не бега од споредбата со Iron Man, дури и самите ја споделија сликата од филмот на својот блог. Креирањето […]

Прочитај повеќе

Dextra Robotic креира нов додаток за виртуелна реалност кој за воља на вистината повеќе наликува на инструмент за мачење, отколку на контролер. Станува збор за „ракавица-егзоскелет“, која кога ја користите ќе оддава впечаток дека допирате работи во виртуелната реалност. „Функционира вака, кога вашиот аватар контролира дигитален објект, сигналот се испраќа назад преку SDK до Dexmo […]

Прочитај повеќе

Веќе пишувавме дека Светското фудбалско првенство во Бразил ќе биде отворен од егзоскелет контролиран од парализиран тинејџер. Неодамна Guardian ја посети лабораторијата во Универзитетот Колорадо во која се креира шлемот во кој се поставени електродите кои ги отчитуваат сигналите кои понатаму се користат како сигнали за задвижување. За изработка на шлемот е применето 3Д-печатење и […]

Прочитај повеќе