Илон Маск од Tesla, Сем Алтман од Y-Combinator и Питер Тиел од PayPal се помеѓу основачите и финансиерите на непрофитната организација Open AI, која има цел да креира вештачка интелигенција што ќе биде од полза на човештвото. Почетниот капитал на Open AI е милијарда долари, јави Business Insider. Г. Маск и г. Алтман се и […]

Прочитај повеќе

Најголемите иноватори и научници на полето на технологијата оваа година се гласни кога се во прашањето роботите и паметните машини. Голем број од нив како Илон Маск и Стивен Хокинг предупредуваат на опасностите од „паметни“ машини кој ќе можат самостојно да носат одлуки.Најверојоатно двата најстрашни роботи во моментов доаѓаат под покровителство на DARPA, а станува […]

Прочитај повеќе

Со се поизвесните автономни возила кои ќе се појават во блиска иднина на патиштата, несомнено се поставува прашањето „Дали би седнале во автомобил кој за да ги минимизира жртвите може да ве убие?“. Возилата користат сензори за да се снајдат на патиштата, и како такви во ситуации во кои сигурно се очекуваат жртви, можеби ќе […]

Прочитај повеќе