Македонско-хрватскиот стартап Fueloyal Technology успеа да обезбеди дополнително финансирање за своето паметно капаче iCap 1000 кое спречува кражба на гориво. Fueloyal се најде помеѓу 23-те проекти кои влегоа во IMPACT програмот за акцелерација и со тоа обезбедија 100.000 евра. Тоа што е значајно е што за овие средства не е потребен влог, јави Netokracija. Учесниците […]

Прочитај повеќе

Хрватско-македонскиот стартап u:Plug започнува со претпродажба на паметниот штекер преку редизајнираната сајтот на u:Plug. Стартапот неодамна доби 100.000 долари за да го финализира продуктот, и сега е најавено дека првите паметни приклучоци ќе започнат со испорака за два месеци. „Долго и напорно работевме на креирање на производ кој во блиска иднина ќе го користат илјадници […]

Прочитај повеќе

Хрватско-македонскиот стартап Fueloyal имаше успешно претставување на Mobile World Congress во Барселона. Паметното капаче, iCap 1000, кое им штеди гориво на камионските превозници и спречува кражба, успеа да импресионира на две натпреварувања во Барселона, а стартапот доби шанса да оди во Њујорк на TechCrunch Disrupt. Како што информира Игор Христов, македонскиот основач на Fueloyal, двата […]

Прочитај повеќе

Хрватско-македонскиот стартап u:Plug успешно ја заврши втората инвестициска рунда со бугарскиот акселератор Eleven. Акселераторот сега ќе инвестира нови 100.000 долари во стартапот, по првичните 25.000 eвра кои ги доби за влез во менторската програма. Парите ќе бидат трошени за развивање на модерниот домашен штекер, и отварање на канцеларии во Хрватска и Македонија. „Исклучително сме задоволни […]

Прочитај повеќе

Стартуван пред само три месеци, u:Plug сега е блиску да го продава својот уред кој ќе го редефинира домашниот штекер. Стартапот, основан од Иван Јелушиќ, Даниел Рупиќ и Митко Цабевски, доби 25.000 евра инвестиција од бугарскиот акселератор Eleven, oткако помина неколку дена во Софија каде со помош на ментори го развиваа бизнис планот. Тоа што […]

Прочитај повеќе

Замислете да не заплеткувате во хаосот од различни кабли и полначи за сите ваши електронски уреди, и и наместо тоа да имате еден универзалем штекер преку кој може да поврзете и полните секаков вид на мобилен уред. Токму ова е идејата за u:Plug, нов хрватско-македонски стартап предводен од Иван Јелушиќ, Даниел Рупиќ и Митко Цабевски. […]

Прочитај повеќе