Визуелните уметници (visual practitioner) се уметници кои користат различни алатки и методи, вклучувајќи дијаграми, инфографици, илустрации, слики, икони, цртежи, мултимедија за да пренесат информации и да стимулираат креативно размислување. На кратко, визуелниот уметник го црта, илустрира тоа што го слуша. Вообичаено визуелните уметници може да ги сретнете на конференции, работилници, во училници, на компаниски настани […]

Прочитај повеќе

Во изминативе години Шведска несомнено станува глобална сила во ИТ индустријата со стартапи кои постигнаа светски успех, како Spotify, Minecraft, Skype и многу други. Во 2018 година Шведска беше втора, после Силиконската долина по бројот на еднорог компании (мулти билионски компании) по глава на жител. Според информации од OECD, Шведска има 20 стартапи на 1 […]

Прочитај повеќе

Минатиот октомври, по пауза од неколку години Startup Grind се врати на стартап сцената. Целта на оваа глобална иницијатива поддржана од Google for Startups е да се поврзе корпоративниот сектор со стартап заедницата и сите кои сакаат да започнат сопствен бизнис. Последниот настан кој се одржа минатата година во организација на Vrootok Marketing & Consulting помина […]

Прочитај повеќе

Startup Grind – глобалната иницијатива поддржана од Google for Enterpreneurs – се одржа на 25 Октомври во Јавна Соба под девизата „Брутално Искрени“. Настанот беше организиран од Vrootok Marketing & Consulting, како панел дискусија на која панелистите беа брутално искрени за искуствата во започнувањето и водењето на свој бизнис. За вредноста која ја носи овој […]

Прочитај повеќе

По пауза од неколку години, Startup Grind Skopje се враќа на стартап сцената. За оние кои прв пат слушаат за овој настан, Startup Grind е глобална иницијатива поддржана од Google for Entrepreneurs, која организира настани во скоро 600 градови низ целиот свет. Целта на овие настани е да се поврзе корпоративниот сектор со стартап заедницата […]

Прочитај повеќе

(Ова е гостински пост од Ирена Ефремовска, ко-организатор на Startup Grind Skopje и менаџер за иновации во South Central Ventures) Ова е обид искуствата од една недела во Силициумската долина да се сумираат во еден пост. Повод за мојата посета како како претставник на Startup Grind Skopje и South Central Ventures во Сан Франциско беше […]

Прочитај повеќе

Закажан е нов Startup Grind Skopje за 21 април. Гостуваат Глигор Дачевски и Кирил Јакимовски кои ќе го претстават својот нов стартап DoxBee, и ќе зборуваат за нивното искуство со освојување на светот. Глигор е ко-основач на најголемата македонска софтверска компанија, Seavus, и основач на SportyPal, најуспешниот спортски стартап во земјава. DoxBee му е нов […]

Прочитај повеќе

Што треба да направите за да успеете со вашиот стартап? За почеток треба да имате квалитетен и иновативен продукт, а потоа да знаете како да го однесете надвор од Македонија на реномирани стартап натпревари. Ова на кратко ќе биде презентација на Митко Цабевски на четвртиот Startup Grind Skopje на 17 декември. Митко е македонски претприемач […]

Прочитај повеќе

Иако 58 отсто од стартапите, во анкета на Startup Grind, велат дека сакаат да имаат стабилен раст и лојални клиенти, тие во реалност се соочени со куп предизвици – од немање комуникација со клиентите и купувачите, до стартување без промоција или креаирање на навистина вреден продукт. Овие предизвици ќе бидат ставени на дискусија на 7-ми […]

Прочитај повеќе

Startup Grind имаше одлично деби во Скопје, со најава дека ќе продолжи со редовните настани и многу локални стартапи, инвеститори и експерти од странство. По месец дена, ветувањето е остварено. Ќе има втор Startup Grind Skopjе, закажан за 14 јули, на кој ќе зборуваат Иван Иваноски од Tesseract Interactive, еден од ретките македонски стартапи кој […]

Прочитај повеќе

Силициумската долина е состојба на умот, а македонската стартап заедница е сама по себе стартап на кој треба сите да работиме, вели Ирена Ефремовска од Clear View тренинг центарот, организатор на првиот Startup Grind Skopje, закажан за 3-ти јуни. На настанот, кој е дел од глобалната Startup Grind заедница за вмрежување и едуцирање на стартапите, […]

Прочитај повеќе

Во една реченица, Startup Grind е нешто како TED за луѓе кои работат на развој на бизнис, објаснува Ирена Ефремовска од бизнис тренинг центарот Clear View кои се организатори на настанот во Скопје. Поддржана е од Google for Entrepreneurs, Startup Grind е глобална заедница со мисија да инспира претприемачи. Нема натпреварување помеѓу компаниите, туку се […]

Прочитај повеќе