Visual Studio Live Share е нова функционалност на Visual Studio 2017 која на развивачите ќе им овозможи соработка во реално време. Live Share ќе овозможи тимови да работат на ист код. Предноста од досегашниот модел е што промените се регистрираат тековно и не е потребна синхронизација на кодот. Дополнително, нема потреба ниту од конфигурирање на […]

Прочитај повеќе

Microsoft под Сатја Надела е потполно различна компанија. Софтверот кој порано беше достапен единствено под Windows, сега пристига на сите платформи, Android, iOS, а сега и развојната околина Visual Studio е достапна за Mac. Излегувањето на Visual Studio за Mac не е изненадување. Платформата беше најавена со интеграцијата на Xamarin. Ова на девелоперите кои работат […]

Прочитај повеќе

Порано ривалство и затворена платформа, а сега еден од поглавните членови на Linux-фондацијата. Последните неколку години Microsoft е сѐ поотворен за „пријателство“ со Linux, па компанијата во 2012 беше еден од најголемите потпомагачи на платформата. Второто големо изненадување е пристапувањето на Google во .NET фондацијата. Развивачите на Angular се љубители на TypeScript и на Visual […]

Прочитај повеќе

Microsoft продолжува со изненадувањата. Сега компанијата овозможи употреба на .NET и Visual Studio за развој на софтвер и на Linux, Mac OS X, iOS и Android. Дополнително компанијата најави дека .NET Core stack ќе биде со отворен код од ASP.NET, па се до Core Runtime and Framework. Заедно со оваа најава дојде и најавата за […]

Прочитај повеќе

Microsoft објави на TechEd конференцијата која се одржува во Хјустон дека својата развојна алатка Visual Studio ќе ја направи повеќе-платформска. Користењето преку различни платформи е овозможено од Apache Cordova алатката која дозволува креирање на iOS, Android, Blackberry, Windows Phone, WebOS апликации, но и апликации за сите останати оперативни системи со помош на HTML, CSS и […]

Прочитај повеќе