Љубителите на Spiderman можеби ќе се потсетат на Доктор Октопус додека го гледаат видеото на помошна роботска рака, но несомнено помошен екстремитет ќе ни биде од корист на сите. Раката е изработена од истражувачи во Универзитетот Шербрук во Канада. Роботската рака во овој случај е прикачена на појасот, но „оделото“ е за целото торзо со […]

Прочитај повеќе

Регуларот за медицински помагала во САД ја одобри роботската рака креирана под покровителство на DARPA за употреба во медицината. Раката е креирана од DEKA Research and Development Corp од Њухемпшир и до неодамна беше на тестирање. DEKA Arm System овозможува повеќе движења истовремено, но и далеку попрецизни и поделикатни движења отколку што се можни со […]

Прочитај повеќе