Сите гејмери, гејминг ентузијасти, креатори на игри, индивидуално или во тимови имаат рок до 23-ти ноември да се пријават на регионалниот Nordeus Hackathon 2015, закажан за 12-ти декември во Белград. Тимовите ќе добијат само 24 часа… само еден ден да направат видеоигра од нула на овој маратон, кој стана еден од најинтересните гејминг настани во […]

Прочитај повеќе

И оваа година, втора по ред, ќе се одржи Alt Ctrl Game Jam, настан посветен на македонските љубители и развивачи на видеоигри. Настанот се фокусира на независни игри, но и на креирање нови и иновативни контролери, или нови начини на играње игри. Alt Ctrl Game Jam е закажан за 11 до 21 септември во просториите […]

Прочитај повеќе

Македонската гејминг заедница овој викенд ќе се собере на Global Game Jam во Битола и Скопје, каде ќе се креираат игри во хакатон од 48 часа. Но, веќе за следната недела, во четврток на 29-ти јануари, е закажан петтиот Инди Пиво настан, на кој ќе се продолжи со дружењето. Тема ќе биде токму споделување на […]

Прочитај повеќе

Инди заедницата во Македонија е релативно млада. Стартуваше од пред две-три години со организирање на настани како Game Jam, Инди пиво, и креативни (и интернационални) Alt Ctrl настани за креирање на алтернативни контролери. Но, и покрај целиот ентузијазам и талентирани развивачи, сепак е реткост да најдеме македонски игри. Зошто? Според Гораст Цветковски, попознат како Skullmonkey […]

Прочитај повеќе

Откако на 17 април за прв пат во Македонија се сретнаа креаторите на инди видеоигри, најавена е втора средба која ќе се одржи веќе следната недела. Настанот повторно е наменет за сите ентузијасти кои креираат или сакаат да креираат видеоигри. Инди Пиво 2 настанот е закажан за 15 мај од 18:00 во Мезе паб „Убац“ […]

Прочитај повеќе