Новозеландската компанија ClearCenter е нов сопственик на австриско-македонскиот стартап Minebox. Со ова ClearCenter ќе го заокружи својот хибриден оперативен систем за менаџирање, ClearOS. Стартапот Minebox е основан од Владо Петрушев и Андреас Петерсон. Купувањето на Minbox ќе овозможи поголема безбедност за корисниците. Со оглед на тоа дека blockchain е сѐ поинтересен, прашањето на поголемата безбедност е сѐ поважно. Minebox пред […]

Прочитај повеќе

Меѓу најдобрите три стартапи на Start Summit во швајцарскиот Сент Гален, се најде и австриско-македонскиот стартап Minebox. Основан е од Владо Петрушев и Андреас Петерсон, кои имаа интересна идеја да го искористат blockchain концептот за уред кој функционира како складиште на податоци поврзано преку peer-2-peer мрежа. Minebox e физичко складиште што работи на NAS (network […]

Прочитај повеќе

Македонија има талент, но тој талент да се развие треба пари и поддршка. Ова можеби звучи како нешто веќе чуено, но тоа е реалноста, овојпат, како и многу други пред него, пренесена од Владо Петрушев, кој е моментално во Брно, Чешка, каде работи во компанија за мобилни апликации. Владо пристигна во Чешка во 2013-та година […]

Прочитај повеќе