И оваа година македонските девелопери ќе можат да се натпреваруваат со своите колеги на NASA Space Apps Challenge, 48-часовен хакатон на кој се наоѓаат решенија за глобални проблеми. Настанот ќе се одржи од 10-ти до 12-ти април, во организација на NewMan’s Business акцелераторот, а за прв пат натпревари се најавени и во Битола, Охрид и […]

Прочитај повеќе

Меѓу финалистите на NASA Space Apps Challenge се наоѓа и тимот DECAone, составен од пет македонски студенти, кои имаат идеја да овозможат пристап до мапи и навигација од било каде без пристап на интернет, дури и од Марс. Јован Андонов, Суад Салиу, Артан Рамани, Висар Зејнулаху и Блерант Рамадани, студенти по компјутерски науки на ФИНКИ […]

Прочитај повеќе