Популарниот софтвер за анимирани филмови Toonz сега е бесплатен за сите илустратори и дизајнери. Најпознатите креации направени со Toonz се серијата Futurama, и филмовите Princess Mononoke и Spirited Away. Најголема предност на софтверот е што овозможува едноставен спој на рачно нацртаните цртежи со дигиталните цртежи. Токму ова беше причината поради која софтверот беше избран за […]

Прочитај повеќе

Нинџа крави, вонземјани, чудовишта, распеани животни, роботи и разни други ликови наскоро ќе станат дел од анимирани проекти кои ќе бидат реализирани од македонското Lynx Animation Studios, кое стартуваше од септември. Lynx Animation е составен од 15 ветерани на филмската, стрип и музичката сцена во Македонија, но и пошироко. Ќе креираат анимирани филмови и видеоигри, […]

Прочитај повеќе

Математиката има клучна улуга насекаде, но никој од нас најверојатно не ја препознава кога ја гледа на телевизија. Собирање, множење, тригонометрија и геометрија и уште цел куп математички операции, имаат своја улога во креирањето на цртаните филмови на Pixar. Поместување, ротирање, зголемување на карактерите, па и нивно рафинирање во сите овие сегменти на анимацијата Pixar […]

Прочитај повеќе