М3Con продолжува денес. Нов спикер на конференцијата е Ерик Смит, кинематограф на Pixar. Можеби не можете да го препознаете името, но секако го знаете Incredibles 2. Токму овој филм е во фокусот на говорот на г. Смит. Ќе зборува за влијанијата, мотивацијата и имплементацијата во филмот. Г. Смит ја започна својата кариера во „Pixar Animation […]

Прочитај повеќе

Денес е последниот говорник на годинешниот M3Con. Настанот најпрво се одложи како конференција во живо, но организаторите успеаја да организираат најголемите експерти сепак преку онлајн говор да им се обратат на сите кои се заинтересирани. За денесе е најавено предавањето на Мара Мекмахон, Modeler и Rigger во Pixar Animation Studios. Мара е дел од тимот […]

Прочитај повеќе

Виртуелната реалност сè уште има многу работа пред да прерасне во вистинска платформа за раскажување, смета Ед Катмул, ко-основач и легенда на Pixar Animation Studios. „Не е раскажување приказна. Луѓето се обидуваат да раскажат приказна во виртуелна реалност веќе 40 години. Не успеаја. Зошто го велам ова? Бидејќи ќе знаевме ако беше успешно, сите ќе […]

Прочитај повеќе

Пред нешто повеќе од една година, Pixar објави дека софтверот на кој се креирани дел од најголемите блокбастери RenderMan е бесплатен. Сега компанијата најавува уште една бесплатна алатка – Universal Scene Description (USD). Алатката се користи за креирање на филмови за Pixar веќе 20 години, а со нејзина помош се креирани филмови од A Bug’s […]

Прочитај повеќе

Pixar објави дека ќе овозможи бесплатно преземање на RenderMan за некомерцијални цели. Пакетот за 3Д-рендерирање се користи за креирање на филмовите во студиото, помеѓу кои ToyStory, Monsters Inc, Ratatouille, WALL-E и Harry Potter. Покрај најавата за бесплатната верзија, Pixar најави дека комерцијалната верзија сега е достапна за пониска цена од 500 долари и 200 долари […]

Прочитај повеќе

Математиката има клучна улуга насекаде, но никој од нас најверојатно не ја препознава кога ја гледа на телевизија. Собирање, множење, тригонометрија и геометрија и уште цел куп математички операции, имаат своја улога во креирањето на цртаните филмови на Pixar. Поместување, ротирање, зголемување на карактерите, па и нивно рафинирање во сите овие сегменти на анимацијата Pixar […]

Прочитај повеќе