Американската агенција за храна и лекови (FDA) ја издаде првата дозвола за лекарства креирани со 3Д принтер. Лекот против напади предизвикани од епилепсија, Spritam, на Aprecia Pharmaceuticals е првото апче отпечатено со ваков уред кое ќе се издава на пациенти, јави BBC. Предноста при принтањето на лекарствата е што се овозможува поглема прецизност, а поради […]

Прочитај повеќе

Словенечкиот стартап Modra Jagoda, и пред се нивната апликација Mediatly, продолжуваат да ги освојуваат пазарите во регионот. Најнова на листата на држави во која се присутни е Србија, каде Mediatly ќе се користи за пребарување на лекови. Стартапот неодамна доби 100.000 евра од бугарскиот акселератор LAUNCHub за понатамошен развој. Mediatly преку своите Android и iOS […]

Прочитај повеќе