Mastercard во Јужнa Африка претстави платежна картичка со читач на отпечатоци како заштита. Отпечатокот е замена за пинот и функционира слично како и на паметните телефони, за потврда на трансакцијата, јави BBC. Иако отпечатоците од прсти не се потполно безбедни и може да се надмине и оваа заштита, сепак се многу побезбедни од моменталната технологија. […]

Прочитај повеќе

Сензорот за читање на отпечатоци од прсти на Samsung, Huawei и HTC е вистинска опасност за корисниците велат Тао Веи и Јулонг Жанг од FireEye на Blackhat 2015 конференцијата во Лас Вегас. Во моментов бројот на Android телефони со сензор за отпечатоци не е голем, па се чини дека е вистинско време да се затворат […]

Прочитај повеќе

Отпечатоците од прсти можат да бидат реконструирани од неколку фотографии кои ги покажуваат вашите прсти, беше демонстирано од Chaos Computer Club, најголемиот европски хакерски колектив. Дека не станува збор само за теорија покажува презентацијата на Јан Кислер кој успеа да го реконструира отпечатокот на Урсула ван дер Лејн, германски министер за одбрана. За демонстрацијата г. […]

Прочитај повеќе

Откако пред повеќе од половина година беше пробиен iTouch на iPhone, се чини дека истиот проблем го има и Samsung Galaxy S5 со својот сензор за отпечатоци на прсти. Иако навистина станува збор за прилично сложен и помалку долготраен процес и двата телефони се подложни на истиот хак. Пропустот, ако може така да се нарече, […]

Прочитај повеќе