Истрагата на безбедносниот експерт Гавин де Бекер покажува дека Саудиска Арабија е зад следењето на електронската комуникација на Џеф Безос. Г. Де Бекер е долгогодишен соработник на основачот на Amazon и бил ангажиран од г. Безос да открие како сликите и комуникацијата од неговиот телефон стигнале до „National Enquirer“. Причина за истрагата е објавување на […]

Прочитај повеќе

Неодамна поради обвинувањата за селективно известување, Facebook ги замени уредниците со алгоритам. Малку подоцна куп лажни приказни се промовирани и се појавуваат како „Trending“. Откако ја забележаа првата лажна приказна за Мегин Кели, водителката на Fox News која наводно била избркана заради поддршка кон Хилари Клинтон, Washington Post започна да ги следи сите стории во […]

Прочитај повеќе

Washington Post и Guardian U.S. се добитници на 98-та Пулицерова награда за дејности во служба на општеството. Весниците оваа награда ја добија за континуирано известување за шпионирањето и нарушувањето на приватноста од Националната агенција за безбедност (NSA), чии доверливи документи беа споделени од поранешниот аналитичар на NSA, Едвард Сноуден, кој и самиот е номиниран за […]

Прочитај повеќе