Uber, Airbnb и Alibaba се првите компании на кои помислуваме кога некој спомнува стартап. Секако, Европа е далеку од САД кој предничи пред сите кога се во прашање стартапи и технички компании; Кина сега започнува да го освојува светот, но дали знаете кои се најголемите стартапи во Европа? Најуспешни региони во Европа се Британија и Скандинавија. […]

Прочитај повеќе

Силициумската долина останува центарот на инвестициите кога стартапите се во прашање. Инвестициите во американските стратапи се дури 5,4 пати поголеми од европските, но сега во Европа има дури 16 „еднорози“ меѓу кои шведскиот Spotify и германскиот Delivery Hero, вели VentureBeat. Најголем недостаток на европските стартапи е што ги привлекуваат раните инвестиции и инвестициите во прва […]

Прочитај повеќе

Европските стартапи не треба да се угледуваат, ниту да се оптоваруваат со Силициумската долина, вели Каигам Габриел, поранешен директор во Google и DARPA, за Tech.eu. „Стартапите не смеат да размислуваат за ризикот на регионот, за достапноста на капитал, има многу други фактори кои влијаат на успехот на компаниите“, вели тој. Тој вели дека капиталот можеби […]

Прочитај повеќе

Само во првите два месеци од 2016 година европскиот стартап екосистем, вклучувајќи го и Израел, успее да собере инвестиции во вредност од 2,66 милијарди евра. Овие средства се инвестирани во 527 различни зделки, јави Tech.eu. За споредба, во истиот период инвестициите изнесуваа 1,99 милијарди евра, во половина помалку зделки. Ова е пораст од 34 отсто […]

Прочитај повеќе

Стартапите од Британија, Германија и Франција го предводат неверојатниот раст на европската стартап сцена. Само во првите шест месеци од 2015-та година 924 европски стартапи привлекоа 4,5 милијарди долари, се вели во анализата на анализата на Funderbeam, пренесена од Startit.rs. Лидерот на листата е секако Британија со 311 стартапи кои привлекоа околу 1,8 милијарди евра, […]

Прочитај повеќе

Spotify, Citymapper, Impossible.com и хрватскиот BellaBeat се прогласени за најдобрите стартапи на Europas Awards 2015 во Лондон. Стартапите добија повеќе награди во различни категории, но се чини дека најголем победник е европската стартап сцена која може да се пофали со ИТ компании што можат да им конкурираат на тие од Силициумската Долина. Spotify ја освои […]

Прочитај повеќе

VC Mosaic Ventures отвори нов инвестициски фонд преку кој ќе внесат 140 милиони долари во европските стартапи. Фондот доаѓа од големи американски финансиски институции, меѓу кои Horsley Bridge Partners, и ќе биде наманет за да ги поддржи стартапите во почетно Seria А финансирање во стартапи во рана фаза, кои веќе имаат некој инвестициски капитал, пренесува […]

Прочитај повеќе

Google Ventures oтвори канцеларија во Лондон од каде ќе ја набљудува европската стартап сцена, и ќе инвестира околу 100 милиони долари во „најдобрите идеи од најдобрите претприемачи“. Иако Европа заостанува зад САД во технолошките иновации, сепак Google вели дека има „огромен потенцијал, посебно во поголемите градоби како Лондон, Парис, Берлин, Скандинавскиот регион – од каде […]

Прочитај повеќе

Како дел од Европската конференција на The Next Web беа избрани најбрзо растечките стартапи во Европа. Листата е креира врз основа на профитот кој го направиле компаниите, сообраќајот и бројот на вработени во периодот од 2011 до 2013 година. Доплнителни услови се дека стартапот мора да започнал по 2009 година и во 2013 да имал […]

Прочитај повеќе