Oткриен е нов zero-day пропуст во Mac кој може сериозно да ја загрози репутацијата на Apple како производители на непробојни продукти. Малициозниот софтвер Thunderstrike 2 може да го инфицира биосот на Mac, и да остане заглавен таму бидејќу не може да биде исчистен ни со флешување на оперативниот систем, а ниту со промена на хардискот, […]

Прочитај повеќе

Нов Linux црв Linux.Darlloz ги таргетира уредите кои се поврзани на Интернет, рутери за домашна употреба, сет-топ кутии, безбедносни камери и голем дел на уреди кои се поврзани на Интернет, јавува Ars Technica. Засега софтверот ги напаѓа процесорите на Intel кои ретко се користат во овие уреди, поради што црвот е означен како опасност од […]

Прочитај повеќе

Уште во првите месеци откако стана претседател на САД, Барак Обама наредил зголемени и софистицирани сајбер напади врз компјутерските системи кои ги одржуваат иранските нуклеарни централи, пишува New York Times. Сајбер нападите започнале уште во 2006 година, во ерата на претходниот претседател Џорџ Буш. Сајбер нападите чие кодирано име е „Олимписки игри“ поради програмска грешка […]

Прочитај повеќе

Од крадење на лични податоци, бришење на податоците на мобилниот, вклучување во зомби ботнет мрежа и намерно праќање на пораки до премиум броеви. Сите овие се реални опасности од злонамерниот софтвер кој станува се „попопуларен“, во 2010-та се забележани 2.500 напади на мобилни уреди наспроти само 853 во 2009-та, вели безбедносната компанија Bullguard во својот […]

Прочитај повеќе