Слобода на изразување, говор на омраза и приватност во дигиталниот свет се тема на десетата меѓународна конференција е-Општество.мк, која е закажана за 11 декември во Скопје. Овие теми се клучни за денешницата бидејќи се почесто веруваме дека онлајн не важат правилата за однесување кои важат и во офлајн светот. Посебно говорот на омраза е нешто […]

Прочитај повеќе

Забраната на Twitter е против слободата на изразувањето, порача Уставниот суд на Турција кој им нареди на провајдерите да престанат со дво-неделното блокирање на друштвената мрежа. Турција го забрани Twitter на 21 март по наредба на премиерот Реџеп Таип Ердоган кој ги нарече друштвените мрежи како „место за лаги“, откако на нив се најдоа контроверзни […]

Прочитај повеќе