Вештачката интелигенција на Google го дијагностицира слепилото предизвикано од дијабетес со подеднаква точност како и лекарите. Google Brain е дел од Google кој целосно е фокусиран на примена на вештачката интелигенција во медицината. Дијабетесот е главна причина за слепило кај возрасните, пишува Wired. Сепак можноста за рана дијагноза овозможува поефикасен третман и спасување на видот. […]

Прочитај повеќе

Медицински тим од Јужна Кореа работи на револуционерно решение кое ќе стави крај на заборавање на пиењето на лекови или предоцно сеќавање дека сте ги заборавиле апчињата дома. Решението е паметна лепенка на кожата која овозможува навремено и точно дозирање на лековите, јави New Scientist. Ова не само што ќе овозможи навремено пиење на антибиотиците […]

Прочитај повеќе