Aптека Zegin сега има iOS апликација која може да се користи како потсетник за терапија. Апликацијата е прилично едноставна, и со тоа мислам дека не се работи за којзнае каков сервис, туку едноставно за брендирана апликација преку која се промовираат лекови, услуги како достава на лекови, со мапа за локации на аптеките. Но, има неколку […]

Прочитај повеќе

Американската агенција за храна и лекови FDA ќе ги регулира преносните уреди кои се рекламираат дека ќе го подобрат здравјето на корисниците. Станува збор за регулирање на уреди кои се рекламираат како вистински медицински помагала, а не за паметни уреди кои овозможуваат надгледување на состојбата или даваат совети за вежби, вели Medcity News. Поточно регулирани […]

Прочитај повеќе

Словенечкиот стартап Modra Jagoda, и пред се нивната апликација Mediatly, продолжуваат да ги освојуваат пазарите во регионот. Најнова на листата на држави во која се присутни е Србија, каде Mediatly ќе се користи за пребарување на лекови. Стартапот неодамна доби 100.000 евра од бугарскиот акселератор LAUNCHub за понатамошен развој. Mediatly преку своите Android и iOS […]

Прочитај повеќе

Медицински тим од Јужна Кореа работи на револуционерно решение кое ќе стави крај на заборавање на пиењето на лекови или предоцно сеќавање дека сте ги заборавиле апчињата дома. Решението е паметна лепенка на кожата која овозможува навремено и точно дозирање на лековите, јави New Scientist. Ова не само што ќе овозможи навремено пиење на антибиотиците […]

Прочитај повеќе