Можеби една од најпопуларните и најпознатите компании, Kaspersky за прв пат од основањето отвора канцеларија надовор од Русија. Компанијaта најави отворање на канцеларија во Швајцарија. Развојот на дел од софтверот ќе биде префрлен во оваа канцеларија. Нејасно е дали со ова компанијата покажува дека навистина имало инфилтрирано хакери или само се обидуваат да се оддалечат од […]

Прочитај повеќе

Следниот месец болниците во Швајцарија ќе започнат да користат дронови за своите потреби. Станува збор за автономна мрежа за достава дизајнирана од Matternet. Платформата во Швајцарија започнува да се користи веќе следниот месец. Можеби најголем атрибут е едноставноста за користење. Корисникот не треба да знае како функционира системот, па дури ниту како да го прикачи пакетот. […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински пост на Нина Николиќ. Нина е стартап ентузијаст и автор на новиот блог #StartupSelfie во кој објавува интервјуа со регионални стартапи.) Истражувањето на Швајцарија ми помогна да сфатам колку се убави различностите. Настрана од фактот што стартап заедницата е развиена во Швајцарија, државата е совршен пример за различностите во природната убавина, националностите и културите. Јас […]

Прочитај повеќе

Како да не е доволно што автономни возила сами ќе возат по улиците; Alpha Go го победи шампионот; Watson победи во Jeopardy; а сега тим од Швајцарија креираше робо-маса за фудбалче. Масата е креирана од студенти на универзитетот во Лозана, кои продолжуваат со развојот. Рачките се поместуваат со линеарен електричен мотор, а друг мотор се користи за нивно […]

Прочитај повеќе

Првиот Cybathlon, Олимписки игри за бионички спортисти ќе се одржат во 2016 година во Швајцарија, јавува BBC. Учесниците на овие игри ќе се натпреваруваат контролирајќи аватар со помош на мозочните бранови, а ќе има и трки за натпреварувачи со вештачки екстремитети и егзоскелети. Во трките на аватари со помош на човек-машина интерфејс ќе можат да […]

Прочитај повеќе