По Олимписките и Параолимпискиоте игри во Рио, следниот месец ќе се одржи и првата киборг олимпијада. На настанот ќе учествуваат луѓе со егзоскелет, електронски раце, инвалидски колички со сопствен погон и друга асистивна технологија. Натпреварите во Cybathlon ќе се одржат во близина на Цирих на 8 октомври. На натпреварите ќе учествуваат 50 тимови кои ќе се натпреваруваат […]

Прочитај повеќе

Cybathlon е закажан за октомври 2016-та година, кога пред светот ќе излезат атлетичари чии екстремитети се заменети со софистицирани технолошки уреди, како роботски раки, ноги и други помагала. Првата „Олимпијада на киборзи“ ќе биде настан во кој ќе се слави човечката упорност, технологијата и спортот.

Прочитај повеќе

Првиот Cybathlon, Олимписки игри за бионички спортисти ќе се одржат во 2016 година во Швајцарија, јавува BBC. Учесниците на овие игри ќе се натпреваруваат контролирајќи аватар со помош на мозочните бранови, а ќе има и трки за натпреварувачи со вештачки екстремитети и егзоскелети. Во трките на аватари со помош на човек-машина интерфејс ќе можат да […]

Прочитај повеќе