The Confide е апликација која ја користи персоналот на Белата куќа кога сака безбедно да го оговара претседателот Трамп. Апликацијата не е нова, постои три години, но сега е популарна во Вашингтон, јавува Business Insider. Моделот со кој апликацијата ја обезбедува тајноста на овие разговори е едноставен и потсетува на Snapchat. Прво пораките се end-to-end криптирани […]

Прочитај повеќе

Snapchat работи на аудио и видео разговори во надеж дека ќе го пронајде вистинскиот модел за монетизација на сервисот. Новоста доаѓа од 9to5 Google кој дојде до слики што покажуваат дека Snapchat работи на надградба на ChatV2. Сепак станува збор за повеќе од слики, а кодот веќе постои во Snapchat апликацијата, но барем засега не […]

Прочитај повеќе

Една од најголемите чет апликации WhatsApp сега е потполно бесплатна. Сервисот кој има околу 900 милиони активни корисници, се откажа од претплатата која ја наплаќаше по бесплатната прва година. Причина за укинувањето е да се обезбеди можност на сите корисници да го користат сервисот, но се чини и дека во WhatsApp имаат идеја за нов […]

Прочитај повеќе

Најпопуларниот сервис за анонимизација, Tor (The Onion Router), го претстави Tor Messenger. Станува збор за алатка за чет, односно испраќање пораки со која корисниците можат да комуницираат безбедно, приватно и без грижа дека ќе бидат следени. Пораките кои корисниците ќе ги испраќаат ќе бидат рутирани преку Tor мрежата, односно корисниците ќе останат анонимни онлајн. Алатката […]

Прочитај повеќе

Facebook Messenger можеби е најпопуларната најлоша апликација за iOS. Мessenger се искачи на првото место по бројот на симнувања на Apple App Store, но со рејтинг од само 1-ѕвезда. Добар дел од ниските оцени за апликацијата доаѓаат поради тоа што корисниците се чувствуваат присилени да го користат Facebook Messenger, откако друштвената мрежа ја укина поддршката […]

Прочитај повеќе

Bolt е нова апликација за мултимедијален чет од Instagram, која доаѓа малку неочекувана земајќи во обзир дека Instagram e во сопственост на Facebook кој ја форсира својата Messenger за мобилните преписки, без разлика дали се работи за текст пораки или фотографии и видеа. Bolt засега е стартуван само во три земји: Нов Зеланд, Сингапур и […]

Прочитај повеќе

FireChat е нова iOS апликација која овозможува комуникација и од таму каде нема интернет конекција, ниту пак телефонски сигнал. Апликација фунцкионира благодарение на технологија која Apple ја додаде во iOS 7, Multipeer Connectivity Framework, со кој се поврзуваат корисниците кои се во околина преку p2p мрежа. FireChat не е направена да си четувате од било […]

Прочитај повеќе