Над 2.4 милиони барања стасаа до Google од носењето на закон за правото да се биде за заборавен. Компанијата потврдно одговори на 43% од овие барања, а за 57% сметаат дека се неосновани. Интересно, најголем дел од овие барања, речиси половината, се дојдени до 2015 година. Најголем дел од барањата не се однесуваат на некој […]

Прочитај повеќе

Корисниците од Европа можеби наскоро ќе добијат поголеми гаранции за својата приватност и поголем пристап до правото да бидеш заборавен онлајн. Оваа право им е дозволено на корисниците кои сакаат од Google да бидат отстранети стари и ирелевантни резултати, кои им ја нарушуваат приватноста. На пример, линк до некој наслов во весник каде корисникот е […]

Прочитај повеќе

Google доби 348.085 барања да избрише 1,2 милиони линкови од резултатите кои се појавуваат во пребарувачот. Овие барања се поднесени според европското право да бидеш заборавен, кое им дава право на корисниците да побараат линкови кои ги поврзуваат со нерелевантни и стари содржини да не се појавуваат во резултатите. Веќе 42 отсто од овие линкови […]

Прочитај повеќе

Google ќе ги одобри сите „барања да се биде заборавен“ од жртвите на таканареченото „revenge porn“. Компанијата ќе ги отстрани сите контроверзни слики и видеа од резултатите на пребарувањата без потреба од дополнително објаснување. Во знак на поддршка и определба за отстранување на оваа содржина, најголемиот пребарувач во светот ќе креира нова веб форма на […]

Прочитај повеќе

Правото да се биде заборавен во овој момент е опасно. Правото за пристап до историјата е важно, вели Тим Бернерс-Ли, основачот на глобалната мрежа. Бришењето од пребарувачите како Google, Bing, Yahoo во последниве месеци стана актуелно откако Европскиот парламент донесе резолуција со која секој корисник може да побара да бидат тргнати резултати кои се застарени […]

Прочитај повеќе

Европската Комисија е незадоволно од примената на „правото да се биде заборавен“ кое му го наметна на Google. Со оваа право корисниците можат да побараат од Google да тргне резултати кои се стари, нерелевантни и кои им ја нарушуваат приватноста. Но, ако овие права важеа само во Европа, сега целта е Google да ги воведе […]

Прочитај повеќе

По Google, и Бинг ќе ги отстрани резултатите од пребарувањето за корисниците кои се загрижени за својата приватност. Microsoft го издаде официјалниот веб формулар кој корисниците кои сакаат да бидат заборавени ќе мора да го потполнат. Microsoft „заборавањето“ го направи малку покомплицирано, па се чини дека јавните личности ќе имаат повеќе проблеми за пријавување. Така […]

Прочитај повеќе

Google започна да брише резултати во пребарувањето по барање на корисници кои се повикуваат на новото европско право да бидеш заборавен, и на одлуката на Европскиот суд за правда кој ја поддржа приватноста пред поплаките на американската компанија. Иако Google велеше дека тие не ја чуваат содржината, и дека бришењето на резултатите нема да ја […]

Прочитај повеќе

Џими Велс, основачот на онлајн енциклопедијата Wikipedia, е против одлуката на Европската Унија која бара од Google да ги заборави корисниците. Google неодамна додаде веб формулар со кој корисниците можат да побараат да бидат заборавени од Интернет. Во првите неколку недели илјадници побараа да бидат заборавени, но контраверзноста започна откако дел од медиумите објавија дека […]

Прочитај повеќе

Eвропскиот суд за правда пресуди во корист на корисниците, кои сега го имаат правото да бидат заборавени на интернет. Судот му нареди на Google да им овозможи, по нивно барање, поголема приватност на индивидуалните граѓани со тоа што ќе избрише резултати во пребарувањето кои водат „застарени и нерелевантни“ кориснички информации. Оваа конкретна одлука се сднесува […]

Прочитај повеќе

Како во Европа, така и во Македонија се цели кон законодавство кое ќе им гарантира приватноста на интернет корисниците. Идејата е да им се даде правото да бидат заборавени на Интернет, и нивните лични податоци да бидат целосно тргнати од сите друштвени мрежи и сите онлајн сервиси на кои се регистрирале во долгогодишното користење. Но, […]

Прочитај повеќе