Kuka Robot Group без сомневање се дел од најмоќните роботи. Компанијата неодамна претстави систем на робот и проширена реалност кој може да ја биде иднината операционите сали. Со овој систем хирургот кој управува со роботот може да биде на едниот, а да оперира од другиот крај на светот. Дополнително, роботот е со повратна врска, па […]

Прочитај повеќе

Дали иднината на операциите е во проширената реалност? Надин Хачач-Харам вели дека со проширена реалност високо квалификувани хирурзи ќе можат да надгледуваат и да учествуваат во оперции дури и кога се илјадници километри далеку од салата. Технологијата веќе експериментално се користи, а без сомневање уште поприфатена ќе биде во иднина.

Прочитај повеќе

Во иднина, наместо да го бараат најдобриот хирург, луѓето можеби ќе го бараат најдобриот робот. Тестовите на роботот Smart Tissue Autonomous Robot (STAR) покажуваат дека роботот оперира побрзо и попрецизно од луѓето. Тестот на STAR покажува дека роботот поради поголемата прецизност прави и помалку штета на околното ткиво, пренесе IEEE. Прецизноста е исклучително важна при […]

Прочитај повеќе

Благодарение на технологијата за 3Д принтање, Стивен Пауер успеа – со ограничувања – да си го врати својот нормален живот. Г. Пауер преживеа сериозна несреќа со својот мотор, со која се здоби со искршеници на носот, горната вилица, черепот, повреди кои му оневозможија да функционира нормално. Но, со помош на лекарите од болницата Morrison во […]

Прочитај повеќе