Анонимни истражувачи ја креираа најдеталната, а со тоа и најимпресивната мапа на Интернет досега, јави Motherboard. Според докумените кои ги споделија истражувачите за потребите на креирањето на оваа мапа морале да хакираат 420.000 ботнет нодови, што за жал го прави мапирањето илегално. Методот кој го користеа им покажува каде, кога и што разгледуваат корисниците. Резултатите […]

Прочитај повеќе

Ако сакаат да воведуваат закони за технологија, тогаш политичарите треба да ја разбираат таа технологија, да научат да кодираат, вели сeр Тим Бернерс-Ли, кој во 1989-та година го претстави концептот за широка мрежа поврзана со хиперлинкови, или како што ја знаеме денес World Wide Web. Г. Бернерс-Ли, кој зборуваше на форум за компјутерски научници во […]

Прочитај повеќе

На 25 годишнината од раѓањето на глобалната мрежа, креаторот Тим Бернерс-Ли како горд родител го даде своето мислење за состојбата со Интерентот сега, пред 25 години и за иднината. „Чувствувам некаква иноваторска гордост. Сепак момент на кој сум најгорд е духот на соработка кој го имавме последниве 25 години“, вели г. Бернерс-Ли во интервју за […]

Прочитај повеќе