Податоците денес вредат повеќе од нафта, ова е една од првите реченици на Британи Кајзер во новиот филм на Netflix, The Great Hack. Филмот е достапен од крајот на минатиот месец и преку приказни на неколку засегнати учесници во работата на Cambridge Analytica ја раскажува приказната за веројатно најголемиот скандал барем кога „big data“ е […]

Прочитај повеќе

Google во една недела претстави нов оддел за приватност, нов шеф на одделот и предлог за законска рамка во која ќе обезбеди минимални потребни услови. К0мпанијата сите работи ги најави пред сослушувањето во Сенатот на САД, јави Bloomberg. Со новиот оддел за приватност во компанијата ќе раководи досегашниот адвокат Кит Енрајт. Со ова г. Енрајт […]

Прочитај повеќе

Оваа недела по неколку години подготовки, Општата регулатива за заштита на податоците ќе стапи на сила. Законот беше во изработка 7 години, а само подготовките траеја последните две години. Законот официјално стапува на сила на 25 мај. Една од „придобивките“ на промените се куп пораки во сандачето кои ги предупредуваат корисниците на промените и од […]

Прочитај повеќе

Федералната комисија за комуникација објави дека започнува истрага во Facebook. Истрагата нема да биде јавна и ќе се истражува дали Facebook ги нарушил основите од договорот со комисијата потпишан 2011 година. Само во понеделникот акциите на компанијата паднаа над 6%. Невољите на друштвената мрежа започнаа по објавата дека Cambridge Analytica не ги избришала податоците на корисниците на […]

Прочитај повеќе

Ако не сакате да ја избриште друштвената мрежа, тогаш барем бидете побезбедн. Има неколку работи кои може да ги направите за да бидете побезбедни. „Откачете“ ги непознатите апликации од трети производители Ова можеби и не е најголемиот проблем на друштвената мрежа, но со  оглед на тоа како започна скандалот не е лошо да го ставиме […]

Прочитај повеќе

Приватноста е луксуз. Во денешно време, нема поголема вистина од ова. Дури и да користите „само“ Facebook, би можеле да се изненадите од приливот информации кои светот може да ги дознае за вас. Ваквата папка од ваши лични податоци првенствено  се користи за кроење реклами според вашиот вкус и нивно сервирање секојпат кога ќе го […]

Прочитај повеќе

Дали знаевте дека вашите направи веќе имаат вградено можности за VPN и нема потреба од инсталирање дополнителни апликации за да вашиот пристап кон интернет стане приватен? Таквото нешто е можно на Windows 10, Android и iOS, со бесплатна VPN од hide.me. Преку вашиот прелистувач, отидете на hide.me и креирајте акаунт за да одберете локација на […]

Прочитај повеќе

Google објави дека Android наскоро ќе добие „DNS over TLS“. Надградбата ќе им оневозможи на интернет провајдерите да дознаат кои страници го посетувате. Сега кога корисникот внесува адреса во прелистувачот ова го прави преку UDP или TCP протокол. Како последица на ова, интернет провајдерите и било кој, што ја гледа конекцијата, знаат кои страници ги посетувате. […]

Прочитај повеќе

Во потрагата по идеална заштита на вашата приватност кога сте онлајн, Tor, па дури и Tails се наметнуваат како нај очигледни решенија, но доколку барате подеднакво солидна алтернатива за маскирање на вашите прелистувачки навики, тогаш би можеле да го насочите вниманието и кон ProtonVPN. ProtonVPN е бесплатна апликација за VPN (Virtual Private Network), со фокус […]

Прочитај повеќе

Еден од условите за споделување и продавање на податоци на корисниците е тие да бидат анонимизирани. Сепак, безбедоносни експерти на Defcon покажаа дека анонимизирањето не е доволно. Све Екерт (Svea Eckert) и Андреас Дјус (Andreas Dewes) успеаа да ги „пробијат“ анонимизираните податоци и да ги поврзат со луѓето. Експертите успејаа да ги пронајдат вистинските сопственици […]

Прочитај повеќе

Доколку сте загрижени за приватноста и барате преносливо решение кое вешто ќе ги крие вашите активности од љубопитните очи, тогаш Tails е алатката која ви е потребна. Tails или The Amnesiac Incognito Live System е оперативен систем заснован на Linux кој е целосно фокусиран на приватноста, а може да се покрене од DVD, USB или SD […]

Прочитај повеќе

Поголемата достапност до технологијата; потребата од малку финансии, постоењето на објавени пропусти; се причини поради кои расте бројот на онлајн напади, вели Роберт Кнап, директор на Cyberghost, за NextWeb. Инвестициите во онлајн безбедноста се поголеми од било кога досега, но расте и бројот на напади. Причината за ова е што огромен дел од овие напади се базираат на […]

Прочитај повеќе