Gaus институтот и МАГДА (Македонска асоцијација за развој на видеоигри) ги покануваат сите заинтересирани да им се приклучат на проектот HIVE, чија цел е да подучат како од игра може да се креира бизнс. Настанот е закажан за 13 и 14-ти ноември, петок, во Факултетот за информатички и комуникациски технологии (ФИКТ) во Битола. Поканети се […]

Прочитај повеќе

И третта година се креираа игри од „нула“ на Global Game Jam, настан кој се одржа паралелно во целиот свет, како и во Скопје и Битола. Над 160 натпреварувачи направија 32 креативни игри за само 48 чеса. И повторно Македонската асоцијација за развивање на игри (МАГДА) ги собра ентузијастите за видеоигри да направат уште еден […]

Прочитај повеќе

Ludum Dare го закажа следниот натпревар за периодот од 5 до 8 декември. Станува збор за 72-часовен гејминг хакатлон на кој забрзано се креираат видеоигри на зададена тема. Станува збор за онлајн натпревар кој е организиран од заедница на развивачи која „се прослави“ токму со организирањето на овој Game Jam. Натпреварот се организира три пати […]

Прочитај повеќе

Global Game Jam беше успех и во Македонија, со над 100 учесници во Битола и Скопје кои направија 30-тина игри. Но, сепак беше мал настан спореден со Nordic Game Jam во Копенхаген, најголемиот Game Jam во светот од епски пропорции, кој се одржа во фебруари, и на кој се направија 110 игри од 500 учесници, […]

Прочитај повеќе