Добра вест за сите љубители на гејмингот во Македонија. Македонското студио Koloss Kolektiv неодамна ја претстави својата прва видеоигра на Steam. Со ова Slimebrawl им се приклучува на неколку веќе постечки македонски видеоигри на Stеam. Koloss Kolektiv се Мартин Пупков, Александар Трајанов и Благоја Стојкоски, кои можеби ви се познати од учествата на Global Game Jam. Токму […]

Прочитај повеќе

Кристијан Трајковски и Мартин Пупков од Dark-1, заедно со Дајана Димовска Димовска од данското студио KnapNok Games, продолжуваат со својата одлична работа да ги популаризираат независните игри. По неколкуте инди-настани во Македонија, дечките стартуваат интернационален настан Alt Ctrl Game Jam на кој се поканети сите гејминг ентузијасти да развијат нов контролер. „Ова го правиме за […]

Прочитај повеќе

Сите гејминг ентузијасти и кретори на независни видеоигри се поканети на третиот Инди Пиво. Средбата, закажана повторно во мезе барот Убац во Скопје на 26-ти јуни од 18:00 часот, се поклопува со Glitch Jam настан кој сака да покаже дека грешките, или гличовите, се еден од клучните делови при креирање на игри. Некои грешки станаа […]

Прочитај повеќе

Global Game Jam беше успех и во Македонија, со над 100 учесници во Битола и Скопје кои направија 30-тина игри. Но, сепак беше мал настан спореден со Nordic Game Jam во Копенхаген, најголемиот Game Jam во светот од епски пропорции, кој се одржа во фебруари, и на кој се направија 110 игри од 500 учесници, […]

Прочитај повеќе