Шарлотсвил е мал студентски град во Вирџинија, САД, но викендов е во центарот на известувањата на сите медиуми. Причината за ова е најавата за отстранување на споменикот на генералот Роберт Ли. Екстремната десница ова го искористи како повод за повик на протести и обединување на крајната десница во САД. На протестот на крајната десница е организиран […]

Прочитај повеќе

Говорот на омраза на Интернет е нешто што го прави онлајн искуството неподносливо, но многумина не се запознаени со штетата која омразата може да ја направи, ниту пак можат да го препознаат тој одвратен говор. За да потикне дебата, фондацијата Метаморфозис стартува награден конкурс за графичко решение за пораки против говорот на омраза на Интернет. […]

Прочитај повеќе