Стартапот Leanplum чиј основач е од соседна Бугарија, а е лоциран во Сан Франциско, досега успеа да собере вкупно 46.4 милиони американски долари. Компанијата Leanplum е создадена во 2012. Двајцата основачи Момчил Кјуркчиев и Андреј Фрст претходно беа вработени во Google. Најпрво креираа платформа за A/B тестови за девелоперите, а оттука им дојде идејата за маркетинг […]

Прочитај повеќе

(Овој текст е на Митко Цабевски, првично објавен на неговиот блог. Митко е основач на стартапите Ambio.me и u:Plug, и гостин на следниот Startap Grind Skopje) _____________________________________________________________________________________________ Имав прилика да го пробам убер популарниот Uber во Софија. Да бидам искрен, бев прилично љубопитен како Uber ќе се снајде во една балканска земја каде што такси […]

Прочитај повеќе

Следењето на трошоците треба да биде забавна и продуктивна обврска, вели Стефан Цветанов-Захариев, кој го предводи бугарско-македонскиот тим зад Xpensy, нова Android апликација со која следите каде сте ги потрошиле парите. Освен Стефан, кој е во Лондон, останатиот тим во Софија се состои од Android програмерот Борис Русов, одговорен за функционирањето на апликацијата, и македонските […]

Прочитај повеќе