Learn IT, Girl програмата е создадена како проект на романските и полските добитници на Google Anita Borg Memorial стипендијата во 2014, сега позната како Women Techmakers Scholars Program чија цел е полова еднаквост во полето на компјутерски науки преку охрабрување на жените да се приклучат во ова поле на работа и да станат активни членови на заедницата. Learn IT, […]

Прочитај повеќе

Започна пријавувањето за бесплатни обуки наменети за сите невработени лица кои се заинтересирани за стекнување напредни вештини од областа на информатиката. Проектот е организиран Агенција за вработување на Р.Македонија во соработка со Семос Едукација, кој се јавува како спроведувач на обуките. Сите заинтересирани може да аплицираат за учество за еден од следните програмски пакети: ORACLE […]

Прочитај повеќе

CEED Hub организира бесплатна акцелераторска програма за сите дизајнерски стартапи. Повикот се однесува на сите, без разлика дали се работи за графички или индустриски дизајн; дополнително CEED Hub се подготвени и за консултации и за други, поинакви идеи. Акцелерацијата ќе трае 12 недели, а партнери на CEED Hub на програмата зголемување на пазарната вработливост се: Swisscontact […]

Прочитај повеќе

Што се отворени податоци, како да ги лоцирате, преземете, анализирате и визуелизирате преку интерактивни веб алатки? И поважно како да им дадете смисла во новинарски, информативен и истражувачки контекст? Ова е темата на бесплатната обуката за користење на отворени податоци која ќе трае од 28 и 29-ти ноември, закажана во просториите на Coffice, Скопје. Обуката […]

Прочитај повеќе

Фондацијата е-Македонија, основана од Македонски Телеком, ќе инвестира 8.000 евра, по 4.000 евра, во две е-Училници преку кои ќе се обучуваат социјално загрозените граѓани. Обуката ќе биде бесплатна и ќе биде наменета за предавање на основно ИТ вештини, како користење на софтвер за документи како Word и користење на интернет и отварање имејл. Целта на […]

Прочитај повеќе

Seavus Oracle ги повикува сите студенти од техничките факултети, дипломирани или апсолвенти, да аплицираат на беспалтната обука за Java. Обуката ќе трае 18 дена од 25 март до мај годинава, а рокот за аплицирање е до 7-ми март. Учесниците на обуката ќе можат да ги усовршат своите вештини и да бидат препознаени како Java експерти, […]

Прочитај повеќе