Пред неколку години Google ја презентираше својата замисла за проширена реалност. За жал, Project Glass не успеа, а со него пропаднаа неколку одлични замисли за апликации. Сепак Google има нов план. Kомпанијата планира дел од најинтересните апликцаии да ги префли на Project Tango. Засега нема доказ за ова тврдење, но компанијата GuidiGo која го креираше водичот […]

Прочитај повеќе

Pokemon Go можеби направи мала презентација како треба да изгледа проширената реалност, но Lenovo Phab 2 треба да го надгради ова. Телефонот од Lenovo е првиот кој излегува со Google Project Tango технологија. „Сметаме дека Project Tango има потенцијал да биде присутен на сите телефони во иднина. Како што денес не помислувате да купите телефон […]

Прочитај повеќе

Најголемиот производител на процесори Intel, ја купува компанијата Movidius. Процесорите на стартапот им овозможуваат на паметните уреди да ја гледаат и да се прилагодат на околината. Movidus  е помала компанија која има околу 180 вработени, а работи на технологија која на паметните уреди им овозможува да „гледаат“. Intel сака оваа технологија да ја интегрира во […]

Прочитај повеќе

Две години по официјалнотo претставување на Project Tango, Google конечно откри дел од новите можности на оваа технологија. Project Tango е проект на Google чија цел е да се овозможи мапирање на околината во реално време со телефонот и таблет компјутер, опремени со куп сензори. Но, овој пат фокусот не е на мапирањето, туку на […]

Прочитај повеќе

Project Tango e помошникот на Google во креирање на проширена реалност. Се работи за фантастична технологија, ако се суди според новите видеа кои ги презентираат можностите. Платформата на Google ќе овозможи роботи да можат да се движат низ претходно препознаен простор или да се играат видеоигри во непосредната околина. Новитет е промената на процесорот во […]

Прочитај повеќе

NASA планира на 11 јули да ги испрати Google Project Tango телефоните во Вселената. Телефоните би се споиле со роботитите SPHERES во вселенската станици и би се користеле како поддршка, односно очи и мозок за роботите, извести ВВС. Доколку се покажат како функционални, роботите би можеле да ги заменат астронаутите во поедноставните задачи, но и […]

Прочитај повеќе

Инженерите на Google се трудат да ја донесат виртуелната реалност со помош на Project Tango, паметен телефон кој го следи движењето во три димензии. Овој телефон им дојде во рака и на iFixit кои на препознатлив начин и го презентираа на јавноста. Се разбира дека го расклопија и еве што пронајдоа внатре… Project Tango доаѓа […]

Прочитај повеќе

Google го најави Project Tango, 5-инчен паметен телефон со хардвер и софтвер кој може да го следи движењето на уредот во три димензии. Сензорите на телефонот овозможуваат дури 250.000 3Д отчитувања секоја секунда. Ова овозможува не само следење на движењето туку и креирање на 3Д мапа на секоја соба, ходник, влез, скали, што ќе отвори […]

Прочитај повеќе