Германскиот производител на роботи Kuka ја претстави иднината на дел од работните задачи. Фокус на развојот е заедничка работа на роботи и луѓе, што придонесува за поголема продуктивност и флексибилност. Комбинацијата на робот и човек не е единствената причина заради која е постигната поголема флексибилност. Можностите за промена на дел од роботот и едноставно програмирање […]

Прочитај повеќе

Team CoAware од Италија е еден од учесниците на KUKA натпреварот за иновации. Нивниот робот е еден од финалистите на овој натпревар, а најголема предност му е можноста за наизглед беспрекорната колаборација со луѓето. Останатите финалисти може да ги разгледате на страницата посветена на настанот.

Прочитај повеќе

Kuka Robot Group без сомневање се дел од најмоќните роботи. Компанијата неодамна претстави систем на робот и проширена реалност кој може да ја биде иднината операционите сали. Со овој систем хирургот кој управува со роботот може да биде на едниот, а да оперира од другиот крај на светот. Дополнително, роботот е со повратна врска, па […]

Прочитај повеќе

Дејан Соколоски

во Вести

Се сеќавате на работот на Kuka, кои играше пинг-понг против Тимо Бол? Новото видео на Најџел Станфорд – Automatica е само доказ дека Kuka имаат најдобри реклами за своите роботи. Иако не сме во целост сигурни колкав дел од видеото е веродостоен, се чини дека барем дел од инструментите ги свират роботи.

Прочитај повеќе

Во 1997 година кога Deep Blue го победи Гари Каспаров во шах, и иако ова не беше првиот натпревар во шах на човек против компјутер, беше пресвртница и голема победа за компјутерите. Натпреварот помеѓу луѓето и машините оттогаш продолжи, а сега се чини дека на ред се физичките спортови. Германскиот производител на индустриски роботи Kuka […]

Прочитај повеќе