По куп порази oд компјутерите, конечно победа за човештвото! Во натпревар организиран во Кина, Ванг Јуенг ги претставуваше луѓето во борбата против вештачката интелигенција, и успеа да победи. Натпреварот требаше да покаже кој е подобар во препознавање на ликови, компјутерите или луѓето, и за прв пат по подолго време победија луѓето. Г. Ванг е познат […]

Прочитај повеќе

Во 1997 година кога Deep Blue го победи Гари Каспаров во шах, и иако ова не беше првиот натпревар во шах на човек против компјутер, беше пресвртница и голема победа за компјутерите. Натпреварот помеѓу луѓето и машините оттогаш продолжи, а сега се чини дека на ред се физичките спортови. Германскиот производител на индустриски роботи Kuka […]

Прочитај повеќе