Можеби е престрого доколу кажеме дека Facebook продолжува да се однесува како насилник, но социјалната мрежа еднаш нѐ принуди да го користиме Messenger, и сега ќе се обиде да го наметне и Moments. Најверојатно ова се најлоши вести за корисниците кои ја користат социјалната мрежа за синхронизација и бекап на своите фотографии. Пред да ги […]

Прочитај повеќе

Иако корисниците не беа премногу воодушевени кога Facebook најави дека мора да имате две различни апликации, една за читање постови, други Messenger за комуникацијa; две години подоцна планот изгледа дека функционира. Иако добар дел од успехот доаѓа од нашата зависност од друштвената мрежа и потребата да се допишуваме. Денес, Messenger има над 800 милиони корисници […]

Прочитај повеќе

Aлгоритмот за препознавање на лице сега е додаден во Facebook Messenger, и е активиран глобално – освен во Канада и Европа каде властите се загрижени дека функционалноста ја нарушува приватноста на корисниците. Доколку му дозволите, Photo Magic ќе може да ги скенира сите фотографии кои ги имате во телефонот, и ќе ве информира доколку на […]

Прочитај повеќе

Facebook ја надгради својата чет апликација преку плагин, кој сега овозможува поедноставно поврзување на корисниците и Facebook страните. Плагинот овозможува додавање на „Message Box“ на сајтот на компанијата, со можност за додавање и на податоци за настани. Плагинот, кој служи како додаток за Messenger Business, им овозможува на корисниците да испраќаат пораки без притоа да […]

Прочитај повеќе

Facebook Messenger сега може да препознава лица на фотографиите, благодарение на опција која мрежата ја нарече „photo magic“. Идејата е да се автоматизира споделувањето фотографии, така што алгортмот кога ќе препозне некое лице на сликите, ќе ве извести дека имате фотографии во кои може да ги тагирате пријателите. Но, не сите се воодушевени од „магијата“. […]

Прочитај повеќе

Аран Кхана, практикант во Facebook и креаторот на Marauder Map доби отказ од друштвената мрежа. Г. Кхана е креатор на Chrome екстензија која овозможува следење на локацијата на секој корисник на Facebook Messenger. Иако Facebook негираше дека е сериозно нарушување на приватноста, oвој безбедносен пропуст подоцна беше закрпен. Аран Кхана, студент на Харвард, истиот универзитет […]

Прочитај повеќе

Сите кои сакаат да го користат Facebook Messenger, но не сакаат Facebook профил, сега можат да го направат ова. Aпликацијата им се приклучи на останатите слични апликации за чет како Viber или WhatsApp, кој е во сопственост на друштвената мрежа. Логирањето преку Facebook ќе биде достапно глобално, иако сега може да се користи единствено во […]

Прочитај повеќе

Facebook воведе нова функционалност на Messenger и наскоро корисниците ќе можат едноставно да им испратат пари на Facebook пријателите преку порака. Функцијата најпрво ќе биде достапна во САД, а најголемата предност и е што е едноставна за користење, но и бесплатна. По имплементирањато на функцијата корисниците ќе забелешат ново копче „$“ на екранот за испраќање […]

Прочитај повеќе

Чекор по чекор, Facebook го претвара Facebook Messenger во комплетна апликација за забава и комуникација. Му додаде тон емотикони, од неодамна видео повици и сега чет апликацијата која има над 600 милиони корисници ја доби и првата игра. Doodle Draw for Messenger е наивна игра, но значајна бидејќи го претвара Messenger од апликација во платформа […]

Прочитај повеќе

Marauder Map е алатка за следење, именувана според мапата од Хари Потер која на малиот волшебник му овозможуваше да ги следи движањата на сите во Hogwarts и околината. Алатката, креирана од Аран Кхана, програмер и интересно иден практикант во Facebook, открива дека Facebook Messenger лесно може да се претвори во морничава апликација која ги знае […]

Прочитај повеќе

Телекомуникациските оператори во регионот бараат регулирање на Whatsapp, Skype, Viber, бидејќи апликациите ги користат телекомуникацискиот коридор кој го креирале операторите, а за тоа не плаќаат?! Веќе се најавени разговори на оваа тема на третата меѓународна регулаторна конференција која се одржува во Охрид, пренесува Алфа ТВ. „Се почесто се отвора прашањето во светот што со тие […]

Прочитај повеќе

Видеоигри пристигаат на апликацијата за чет Facebook Messenger. Игрите се најпопуларните апликации на Apple AppStore и Google Play и редовно се во врвот на листите за заработка, па интересот на Facebook да ги вметне во својата апликација воопшто не треба да изненади. Но, тоа што ќе биде интересно е да видиме како во четот ќе […]

Прочитај повеќе