Вообичаено кога помислуваме на гифови, или ни текнува на шеговит коментар или на смешен клип. Сепак корисноста на гифовите е многу поглема. Дигиталната платформа Giphy создаде библиотека од 2.000 гифови, своевиден речник на знаковниот јазик. Да појасниме, Sign with Robert сe однесува на знаковниот јазик кој се говори во САД. Ако го научите овој јазик најверојатно нема да […]

Прочитај повеќе

Популарниот сервис за гифови, Giphy, им овозможи на корисниците да комбинираат слики и текст за да креираат сопствени анимации. Gif едиторот е веб алатка која овозможува брзо додавање на најразлични филтри, ефекти, стикери, анимации или текст на веќе постоечки слики и нивно претворање во позабавни слики. Ефектите се сместени во повеќе категории кои корисникот може […]

Прочитај повеќе

Никогаш нема доволно апликации за снимање на гифови. Овој пат ја претставуваме Piku Piku, нова iOS апликација со која може да направите гифови со филтри и веднаш да ги споделите на друштвените мрежи. Piku Piku е доволно „паметна“ апликација да препознае доколку некоја платформа не поддржува гифови, и во овој случај ги заменува со видео. […]

Прочитај повеќе

Регионалниот фестивал GIFEST викендов ќе се одржи во Скопје, поточно во кафулето Concept 37. Во рамки на посетата ќе се одржи изложба и работилница, а гости се основачот и организаторот на GIFEST, Мирјана Шормаз Митиќ, од Суботица и Адријан Карадиќ од Виена кој е победник на првото издание на фестивалот. Фестивалот е отворен за сите […]

Прочитај повеќе

Coub сака да го замени краткиот медиум на гифовите со кратки видеа од 10 секунди кои постојано ве повторуваат. Гифовите можеби се најпопуларниот начин да се сподели кратка содржина на интернет, но основачот на Coub, рускиот програмер Антон Гладкобородов, верува дека видеата од 10 секунди се подобра алатка за да се споделат анимации, клипови од […]

Прочитај повеќе

За сите кој чувствуваа дека немаа доволно можност да се изразат на Twitter, друштвената мрежа веќе овозможува споделување на анимирани слики (гифови) во твитовите. Промената не доаѓа само на Twitter.com туку и на официјалните апликации за iOS и Android, за жал Windows Phone засега останува без можност за споделување .gif директно од апликацијата. Веста за […]

Прочитај повеќе

Ви треба само малку магија, малку знаење за оптичката илузија и замаглување на позадината за да претворите обични анимирани слики во фантастични 3Д сцени кои излегуваат од вашиот екран. Sploid пишува дека ефектот на овие 3Д гифови се постигнува со користење на техника што се користи во класичните уметнички слики, како користење на бели линии […]

Прочитај повеќе