Студентите од M3DS академијата имаат навистина напорно лето. Наместо одмор, тие продолжуваат да работат на своите проекти. Змејови, роботи, џедаи, сторм трупери и што сè не, е дел од проектите кои со нас ги споделија од академијата. Едвај чекаме да видиме што следно имаат да ни прикажат од M3DS.

Прочитај повеќе

Mobile Fusion е проект на Microsoft кој со помош на телефон овозможува креирање на 3Д модели. Технологијата е овозможена благодарение на квалитетни фотографии и не е ништо посложено од снимање на видео, вели Technet. „Одлична стартна точка беше да земеме сензор кој секој го има во својот џеб, камерата на мобилниот телефон…“. Тоа што можеби […]

Прочитај повеќе

Yobi3D е пребарувач кој наоѓа најразлични 3Д модели кои потоа може да ги искористите, доработите или веднаш да ги отпечатите на 3Д принтер. Пребарувачот е своевидна замена за Google за сите кои се занимаваат со моделирање, а благодарение на се поголемата достапност на 3Д-принтерите, бројот на корисници кои ќе бараат модели ќе биде се поголем. […]

Прочитај повеќе

Научници од Carnegie Mellon и University of California, Berkeley, работат на софтвер која ќе овозможи 3Д модифицирање на слики. Тоа што софтверот го овозможува е креирање на 3Д-форми од 2Д слики. Софтверот врз база на промените на светлината, текстурите и формите на предметот на фотографијата и огромната база на податоци на 3Д-модели овозможува манипулирање на […]

Прочитај повеќе

Adobe ја препозна популарноста на се побрзорастечкиот тренд на 3Д принтање, кое отсега ќе може преку Photoshop да се користи за дизајнирање и разубавување на 3Д моделите. Софтверот може да се користи за уредување и на модели креирани со други алатки, а доколку има проблем со стабилноста или друг проблем софтверот самостојно ги корегира грешките […]

Прочитај повеќе