Нова вештачка интелигенција од DeepMind, AlphaGo Zero, научи да игра Го без никаква помош од луѓето. Ако ова не е доволно импресивно, новата вештачка интелигенција има резултат против AlphaGo 100:0. AlphaGo Zero по само 3 часа игра достигна до ниво на почетник за Го, без анализа за завршницата на партиите. По 19 часа има основни […]

Прочитај повеќе

Google се обидува да ги уништи сите кои ги сакате. Откако вештачката интелигенција победува во: шах, го и покер, Google сега се насочи кон компјутерските игри. Прва на листата е Starcraft. Google ќе ја користи Starcraft 2 за тренирање на DeepМind. DeepMind во соработка со Blizzard издадоа алатка која овозможува играчите на Starcraft да играат […]

Прочитај повеќе

Вештачката интелигенција на Google научи куп работи: од победување во Go, до имитирање на човечки глас, па дури и криптирање на сообраќај. Истражувачите започнаа да го тренираат DeepMind и на соработка, но во текот на играњето кога DeepMind е блиску до губење станува агресивен. Оваа тактика во текот на неколку еднoставни игри му помага од раб […]

Прочитај повеќе

Како во филм, нов таинствен играч се појавува од никаде и ги победува сите. Никој не го знае играчот, а тој веќе има 50 победи во Go. Мистериозниот играч е AlphaGo, вештачката интелигенција на Google која по сè изгледа сосем ја совлада играта. Вештачката интелигенција има 50 победи од 51 натпревар. Последниот натпревар заврши нерешено […]

Прочитај повеќе

Вештачката интелигенција на Google сега може да преведува јазици кои програмерите не ја „научиле“ да ги преведува. Ова е благодарение на невралните мрежи кои Google во септември ги вклучи за подобрување на сервисот. Google објави дека вештачката интелигенција, пронаоѓа начин за поврзување на јазиците. Програмерите го научија преведувачот да преведува од англиски на корејски и […]

Прочитај повеќе

Најверојатно секој од нас може да препознае неколку зборови преку внимателно посматрање и читање на усните на некој друг. Но за многу зборови ова е тешко и читањето на усни не е едноставен занает ниту за професионалците. Во тестот на Google на оваа тема, префесионалецот успешно препозна 12.4 отсто од зборовите,  а нивната вештачка интелигенција […]

Прочитај повеќе

Google пронајде начин за монетизација на вештачката интелигенција. DeepMind сега е задолжен за пронаоѓање на начин за намалување на потрошувачката на електрична енергија во податочните центри на компанијата, пренесува Recode. Дури и да не пронајде друг начин за монетизација оптимизирањето на сметките за електрична енергија се доволна причина за славје. Компанијата има навистина многу вакви […]

Прочитај повеќе

Вештачката интелигенција на Google сепак ќе доаѓа со безбедносно исклучување. Очекувањата се дека компанијата ќе претстави „Kill Switch“ копче на следната Conference on Uncertainty in Artificial Intelligence. Најголемата грижа е дека додека прибира податоци вештачката интелигенција на Google, DeepMind, би можела да научи несоодветна содржина по што би можела да стане опасна. За да нема […]

Прочитај повеќе

Google додаде уште еден стартап во своето портфолио на компании кои развиваат вештачка интелигенција. По трошење на неколку милијарди долари за паметните роботи на Boston Dynamics и паметните домашни уреди на Nest, Google сега потроши 400 милиони долари за DeepMind, тригодишен лондонски стартап креиран од дизајнерот на игри и неуролог Демис Хасабис. За технологијата на […]

Прочитај повеќе