Пожарникарите во Калифорнија се борат со најголемиот пожар во историјата на оваа држава. Секако ова значи дека на пожарникарите им е потребна ама баш секоја помош која може да ја добијат. Една од новите алатки кои им се на располагање е проширената реалност. Користењето на технологија помага и за поголема безбедност, но и за подобра […]

Прочитај повеќе

Еден од начините со кој се анализира опасноста од пожар во природа е мерењето на биомаса. Ова е долготраен и скап процес и често не се користи. Заради ова Адита Шах и Сањана Шах започнаа да креираат систем базиран на вештачка интелигенција. Со помош на Tensor Flow ќе треба да се прогнозира опасноста од пожар, а […]

Прочитај повеќе

Минатата недела се запалија вкупно седум Note 7 уреди ширум светот, проблемот е поголем бидејќи шест од овие уреди се заменети и потврдени како безбедни од страна на Samsung. Најголем дел од медиумите кој го прогласија Note 7 за најдобар Android уред ја повлекоа препораката. Samsung минатиот месец ги повлече телефоните, а компанијата сега има […]

Прочитај повеќе

Секоја година њујоршките пожарникари гасат по 3.000 пожари, и вршат инспекција на околу 1.000.000 објекти. Понекогаш е предоцна за инспекција, па за да го намали ризикот New York City Fire Department започна да користи алгоритам за анализа на кои згради се во најголема опасност од пожар. „Вообичаено објектите во населбите со пониски примање се со […]

Прочитај повеќе

Синоќа се запали еден од 30-те центри за скенирање на Интернет архивата, но за среќа никој не е повреден, ниту се изгубени податоците. Не-профитната организација e уникатен веб сервис кој ја архивира историјата на Интернетот со зачувување на копии од сајтовите и електронски форми на културните знаменитости. Архивата е одлична алатка да најдете вести кои […]

Прочитај повеќе

Истражувачи од универзитетот Колумбија во САД тврдат дека откриле нов начин да експлоатираат компјутерска сигурносна грешка преку која можат вашиот принтер да го претворат во вистинска бомба. Истражувачите тврдат дека преку далечински пристап и лажна софтверска надградба, може да се пристапи до принтерот и освен што може да се украдат доверливи податоци преку него во […]

Прочитај повеќе

Лондонската полиција ги следеше Facebook и Twitter за да ги спречи насилните протести кои го ставија Лондон во хаос веќе три дена, но требаше да го следат BlackBerry Messenger, пишува Guardian. Насилните протести кои веќе три дена предизвикуваат хаос во Лондон, кои се проширија и во Ливерпул, Лидс и Бирмингам, започнаа во саботата, 6-ти август, […]

Прочитај повеќе